Taháky 

Trávicí soustava:

živiny – slouží k stavbě buněk a výrobě E. a)bílkoviny (aminokyseliny) b)cukry (fruktóza) c)tuky (mastné kyseliny), vitamíny, voda, minerály. Trávení =štěpení živin na molekuly, napomáhají trávicí enzymy. Vstřebávání –přechod molekul z ts. do krve. 1.Dutina ústní – pokryta sliznicí, zuby (rozmělnění), 3páry slinných žláz a) podjazyková b)podčelistní c)příušní. Sliny –tekutina (MUCIN)- provlhčení soustav, obsahují enzym PTYALIN –štěpí škroby. 2.Hltan –dávkuje sousta. 3.Jícen –25cm dlouhá trubice, peristaltické stahy. 4.Žaludek –svalový vak, štěpí potravu pomocí žaludeční šťávy (HCl, hlen –MUCIN, enzym PEPSIN –štěpí bílkoviny. 5.Tenké střevo –3-4m, lačník, kyčelník, dvanáctník –ústí sem vývod a)jater (žluč), b)slinivky břišní (TRIPSIN). Ve střevě –klky. Vylučuje EREPSIN. 6.Tlusté střevo –produkuje hlen, vstřebává H2O a soli =stolice, Escherichia coli. Žlázy a)játra –žluč, žlučovodem do dvanáctníku –rozptýlení tuků –emulgace, b)slinivka břišní –do krve inzulin, do 12. pankreatickou šťávu =trypsin (bílkoviny), amylóza (cukry), lipáza (tuky), c)slinné žlázy.

 

Za stránkami stojí Falco.
Literatura - Zeměpis - Ikonky - Biologie
Psychologie - Překlepy